Blåbärstårta med vit chokladfluff

 
 
Recept på en underbar blåbärstårta jag gjorde till finaste morfars begravning
 
Tårtan är fylld med en syrlig blåbärsmousse och andra lagret vit chokladfluff med rivet limeskal. Jag gör moussen och fluffen dagen innan så de får stelna ordentligt i kylskåpet. Alternativt att du har fluffen minst 6 timmar i kylskåp. Jag väljer att köpa Icas färdiga bottnar då de är väldigt goda, blir aldrig torra och sparar tid. Som tvåbarnsmamma får man ibland lov att prioritera och effektivisera sin tid.
 
Botten
Färdiga bottnar från Ica som jag penslar med mjölk.
 
Fyllningarna räcker till var sitt lager på en tårta som är 24cm i diameter.
 
Fyllning
 
Blåbärsmousse
200 g blåbär
2 1/2 gelatinblad
1 msk strösocker
en skvätt vatten (ca 1/2 dl)
2 tsk vaniljsocker
100 g Philadelphiaost
2 dl vispgrädde 
 
Blötlägg gelatinet i kallt vatten i minst 5 min. Koka upp blåbär, vatten och socker. Låt puttra/koka ett tag under omrörning. Rör ner de urkramade gelatinbladen och vaniljsockret i blåbärsblandningen. Låt kallna helt i kylskåp. Rör philadelphiaosten lite lösare och blanda med blåbärsblandningen. Vispa grädde rätt så hårt och blanda ihop alltsammans. Om moussen känns för lös, kan man låta den stå till sig i kylskåpet.

Vit chokladfluff
200 g vit choklad
3 dl vispgrädde
skalet av 1 lime
 
Bryt eller skär chokladen i mindre bitar. Jag skär dem riktigt små så de smälter fortare. Värm grädden under omrörning, rör sedan ner chokladen och låt den smälta helt. OBS! Grädden får inte koka. Rör slätt och låt sedan grädden kallna i kylen minst 6 timmar (viktigt att gräddblandningen är iskall innan du vispar den).
 
Vispa upp chokladgrädden med elvisp. Riv det yttersta skalet av limen och vänd ner.
 
Dua kan självklart välja andra val tillsammans med blåbörsmoussmen eller vit chokladen, helt efter eget tycke och smak. Man kan även välja andra godissorter istället för vit choklad och följer då receptet på samma sätt men byter ut chokladen mot 200 g av favoritgodisen istället.
 
En viktig del i tårtbakningen är  att smaka från skålarna! 
 
Glöm inte att pensla bottnarna med mjölk innan du lägger på fyllningarna.
 
Dekoration
vispgrädde 
blåbär
björnbär
penseer
vita kolabollar
blåa hallonbollar 

Penseerna är inte besprutade och fullt ätbara. 

 
 
 
Lycka till med en fantastisk blåbärstårta!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0